orebro.se

Dyke Hard

Bikes vs. Cars

Dyke Hard
Visas kl. 19.00 fre. 6, lör. 7 och sön. 8 mars

Läs mer

Sverige 2015
Regi: Bitte Andersson
I rollerna: Lina Kurttila, Peggy Sands, Maria Wågensjö, Alle Eriksson m.fl.
82 min
100 kr

NINJOR, SPÖKEN, THAIBOXARE, CYBORGER...
...fängelseupplopp, MC-gangsters, rockpudlar, poledancing, musikalnummer, splatter och sex! Ingenting är omöjligt i multikonstnären Bitte Anderssons färgsprakande och actionfyllda långfilmsdebut om ett lesbiskt rockband på väg till en musiktävling i storstaden.

Vi får följa Peggy, Scotty och Bandito (a.k.a. rockbandet Dyke Hard) som precis blivit dumpade av deras minst sagt excentriska och megalomaniska sångerska Riff. Panka och uppgivna hittar de ett plakat om en musiktävling i huvudstaden där förstapriset är både en hederfylld titel och en maffig summa pengar.

 

 

Bikes vs. Cars
Fre. 6/3 & sön. 8/3 kl. 19.15
Lör. 7/3 kl. 15.15 & 19.15
Mån. 9/3 kl. 19.00
Tis. 10/3, ons. 11/3 kl. 14.00 & 19.00
Tors. 12/3 kl. 19.00

Läs mer

Sverige 2015
Regi: Fredrik Gertten
Dokumentär
90 minuter

Cykeln är en fantastisk uppfinning med kraft att förändra världen. Aktivister och politiker runt om i världen försöker bryta sig fri från bilberoendet, men samtidigt har det aldrig sålts fler bilar i världen än idag.

Fredrik Gerttens nya film Bikes vs Cars skildrar en global kris vi alla innerst inne vet att vi måste tala om: Klimatet, jordens resurser, städer där all yta är slukad av bilar, ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos.

De mäktiga intressen som tjänat på privatbilismens framväxt investerar miljarder varje år i lobby och reklam för att skydda sina affärer. I filmen möter vi aktivister och tänkare som kämpar för bättre städer. Som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken.

bikes-vs-cars.com

 

Den gröna cykeln Dollar

Den gröna cykeln
Lördag 7 mars kl. 15.00

Läs mer

Saudiarabien 2012
Originaltitel: Wadjda
Regi: Haifaa Al Mansour
I rollerna: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani, Sultan Al Assaf m.fl.
98 minuter
80 kr

Tioåriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare, så när hon anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade.

Haifaa Al Mansour är Saudiarabiens första kvinnliga regissör.

Festivalpubliken på Göteborg International Film Festival 2013 röstade fram Den gröna cykeln (Wadjda) till bästa långfilm i tävlingen Publikens val.

Visas i samarbete med Zonta och Soroptimisterna

 

 

Dollar
Kl. 15.00 Sön 8/3 & kl. 14.00 tors. 12/3

Läs mer

Sverige 1938
Regi: Gustaf Molander
I rollerna: Ingrid Bergman, Georg Rydeberg, Tutta Rolf m.fl.

Hjalmar Bergman-samfundet inleder föreställingarna med en kortare föreläsning om Hjalmar Bergman som skrivit pjäsen som ligger till grund för filmen.

Dollar är en kärlekskomedi som handlar om tre äktenskap där ingen riktigt vet hur de ska hantera sina förhållanden. Svartsjuka och gräl, och den invecklade frågan om vem som egentligen betalade en spelskuld komplicerar förhållandena ytterligare. När de tre paren reser till fjällen, och möter en dollarstinn, sanningssägande amerikanska ställs saker på sin spets.

Gustaf Molander och Stina Bergman (Hjalmars hustru) skrev filmmanuset till Dollar efter maken Hjalmars teaterpjäs från 1926. Hur många Bergman ryms det i en film egentligen? 

Timbuktu

Timbuktu
Mån. 9/3 kl. 19.15
Tis. 10/3–tors. 12/3 kl. 14.15 & 19.15

Läs mer

Frankrike/Mauretanien 2014
Regi: Aberrahmane Sissako
I rollerna: Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri, Fatoumata Diawara m.fl.
96 minuter
100 kr (kl. 14.00 80 kr)

Ett gäng pojkar spelar fotboll på en sandig plan i Timbuktu. Men spelet sker utan fotboll. Timbuktu har tagits över av militanta islamister och allt är förbjudet. Staden är tyst, gatorna tomma, det enda som hörs är jihadisterna som åker runt för att ropa ut nya alltmer absurda förbud och påbud. I utkanten av staden lever Kidane och Satima ett fridfullt liv lyckligt förskonade från ockupanternas framfart. Men en olyckshändelse med tragiska följder förändrar deras öde och de kan inte längre skydda sig från den nya regimens skoningslösa lagar.

Följ oss