orebro.se

Schema dag för dag: Klicka här.

Mitt liv som Zucchini

Sportlovsbio: Mitt liv som Zucchini
14.00 tis. 21/2
Biljettpris: 20 kr

Läs mer

Schweiz 2016
Originaltitel: Ma vie de courgette
Regi: Claude Barras
66 minuter
Svenskt tal

Zucchini är en ovanligt modig liten pojke och inte alls någon konstig gurka som man kan tro. När hans mamma dör känner han sig ensammast i hela världen. Men det är innan han träffar sina nya kompisar på barnhemmet. Simon, Ahmed, Jujube och Alice har alla sina historier och verkar först ganska tuffa. Men snart fattar Zucchini att de är de bästa vänner man kan få. Och så kommer Camille… När man är tio år, har ett gäng med kompisar och dessutom blir kär…. ja, då kan man faktiskt till och med känna sig lycklig.

Animerad film med manus av Céline Sciamma, fritt efter Gilles Paris roman ”Autobiographie d’une courgette”. Premiär i Cannes 2016 i sektionen Quinzaine des Réalisateurs.

Har vunnit massor med priser på festivaler världen över. Vann t.ex. Publiken pris, samt Bästa regi vid Annecy International Animated Film Festival 2016, och är för närvarande nominerad som bästa animerade långfilm för både en Oscar och Golden Globe 2017.

 

Exfrun

Exfrun
19.15 tis. 21/2
19.15 ons. 22/2
14.15 & 19.15 tors. 23/2

Läs mer


Sverige 2017
Regi: Katja Wik
I rollerna: Maria Sundbom, Nina Zanjani, Ellen Olaison, Robin Keller, m.fl.
89 minuter

Flickvännen Klara är nyförälskad och vill inget hellre än att umgås med Jacob. Tvåbarnsmamman Anna tar tiden på sin man Jesper när han kokar välling. Exfrun Vera kan inte släppa taget om sin ex-man. Med lika delar humor och allvar berättar Exfrun om tre relationer och tre kvinnor, där flickvännen, frun och exfrun samsas i en träffsäker satir om livets gång – från nyförälskelse till skilsmässa.

"Idén till Exfrun kommer från mina iakttagelser av kvinnliga beteenden i flera generationer. Med filmen vill jag titta på de begränsningar som kvinnor både medvetet och omedvetet skapar sig. Hur kommer det sig att så många kvinnor upplever att de slutar förverkliga sig själva i tvåsamheten? Hur kommer det sig att så många fastnar i samma mönster? Hur ändrar man riktning? Hur stort är egentligen det egna ansvaret?
Forskning om äktenskap visar på en skrämmande problematik. Gifta män är mer framgångsrika, mer hälsosamma och rikare än ogifta män. Gifta kvinnor är mer olyckliga, sjukare, fattigare och mindre utbildade än ogifta kvinnor.Varför? Exfrun erbjuder ingen lösning, men visar en bild av människans belägenhet så att vi kan se den mer tydligt. Att se sin belägenhet klart och tydligt är ett första steg att gå bortom den. Filmens syfte är att på ett underhållande sätt ta upp ett ämne som kan skapa diskussion, med målsättningen att bryta gamla strukturer och ändra riktning."
– Katja Wik

 

Moonlight

Moonlight
14.15 & 19.00 tis. 21/2
19.00 ons. 22/2
19.00 tors. 23/2
19.15 tis. 28/2
19.15 ons. 1/3
19.15 tors. 2/3

Läs mer

USA 2016
Regi: Barry Jenkins
112 minuter

Moonlight är ett intimt porträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder, när han växer upp i ett tufft område utanför Miami. Filmen följer hans kamp om att finna sin plats i denna värld. Det är en tidlös historia om mänsklig kontakt och om de ögonblick och krafter som formar våra liv och gör oss till dem vi är.

 

Victor o Josefine

Sportlovsbio: Victor och Josefine
14.00 ons. 22/2
Biljettpris: 20 kr

Läs mer

Frankrike 2012
Originaltitel: Ernest et Celestine
Regi: Benjamin Renner, Stéphane Aubier, Vincent Patar
81 minuter
Svenskt tal

I kloakerna under en värld av stora björnar lever den lilla musen Josefine i musvärlden med alla andra små möss. Där är björnhat, tanddyrkan och insamling av bebisbjörnars mjölktänder det viktigaste som finns. Men Josefine vägrar tro att björnarna är hennes fiender.

När hon under ett av alla tandjaktspass möter vrålhungriga björnen Victor är hon nära på att slukas men efter en örfil och godismutor uppstår en osannolik vänskap. Att vara vän med en björn visar sig dock inte vara helt problemfritt. Filmen bygger på böckerna om Victor och Josefine (Ernest et Celestine på franska) av Gabrielle Vincent.

Victor och Josefine är vinnare av franska César för bästa barnfilm/animation och Oscars-nominerad i kategorin bästa animerade långfilm.

 

De tre rövarna

Sportlovsbio: Tre rövare
14.00 tors. 23/2
Biljettpris: 20 kr

Läs mer

Tyskland 2007
Originaltitel: Die drei Räuber
Regi: Hayo Freitag
75 minuter
Svenskt tal

Det var en gång tre otäcka rövare med stora svarta mantlar och höga svarta hattar. På natten, i skydd av mörkret, låg dom i bakhåll vid vägkanten.
Den första hade ett muskedunder, den andra en blåsbälg med peppar och den tredje hade en jättestor röd yxa. En mörk natt stoppar de tre rövarna en diligens som visar sig bara ha en passagerare, en föräldralös flicka på väg till barnhemmet. Flickan blir väldigt glad över att träffa rövarna och övertygar dem att kidnappa henne. Hennes rike far maharadjan kommer säkert att betala en lösensumma. Sagt och gjort, rövarna tar med sig flickan till sitt gömstalle.

Tre rövare vann publikens pris vid Annecy International Animated Film Festival 2008.

 

Småstad

Småstad
14.15 ons. 22/2
19.15 fre. 24/2
15.15 &19.15 lör. 25/2
19.15 sön. 26/2
14.15 tis. 28/2
14.00 tors 2/3

Läs mer

Sverige 2016
Regi: Johan Löfstedt
91 minuter

Möt Björn och hans fyra systrar, mitt i livet. När deras far dör hittar de en videohälsning som han lämnat efter sig. Ett meddelande från andra sidan som får dem att ifrågasätta valen de gjort och hur man bäst tar vara på livet. Det är nu som Björn bestämmer sig för att utmana sitt livs största rädsla.

Regissören Johan Löfstedts egen släkt ställer sina liv till förfogande i en skimrande berättelse som får verkligheten att svindla.

 

 

Följ oss