orebro.se

Schema dag för dag: Klicka här.

Alien

Halloween Double Feature: Alien & Aliens
Fredag 28/10 kl. 18.30 & 21.00
150 kr för båda filmerna.

Biljetter

Läs mer

I oktober är det 30 år sedan Aliens – en av tidernas främsta actionuppföljare med en briljant Sigourney Weaver (som Oscarnominerades) – hade biopremiär i Sverige. För att fira det älskade monstret erbjuder vi nu er biobesökare att återuppleva två av filmhistoriens ljuvligaste mardrömmar, Alien och Aliens i en double bill. Vi tar oss till och med friheterna att välja ut de i vårt tycke främsta versionerna: första filmens originalversion och uppföljarens Director’s Cut.

Filmernas monster, designat av den schweiziska konstnären H R Giger, och miljöer känns fortfarande smått oöverträffade visuellt och har sällan visats på svenska biografer de senaste decennierna. 

En milstolpe i filmhistorien. Har du sett dem redan? Se den igen. På bio. Har du inte sett dem? Se dem och häpna! Vill du bara se ena filmen så går det bra. Men priset är fortfarande 150 kr.

 

 

Jätten

Jätten
14.00 tors. 27/10

Läs mer

 

Regi och manus: Johannes Nyholm
I rollerna: Christian Andrén, Johan Kylén, Anna Bjelkerud m.fl.
86 minuter
Visas med svensk text

Johannes Nyholm fortsätter utveckla sitt filmiska universum i sin hjärtskärande långfilmsdebut.

Rikard är 30 år, autistisk och född svårt missbildad. Han skiljdes från sin mor som barn, men är fast besluten att återförenas med henne. För att nå sitt mål tar Rikard hjälp av boule och en 50 meter lång jätte ...

I sina kortfilmer Las Palmas och Dockpojken har Johannes Nyholm skapat ett eget filmiskt universum. Något han fortsätter att utveckla i sin hjärtskärande långfilmsdebut.

"När jag var 4–5 år och hade feber uppkom ofta en väldigt obehaglig känsla. I dess mest extrema form var den närmast metafysisk. När jag låg i sängen och såg på min kropp kändes den frikopplad från mig själv. Händerna och armarna var tjocka köttstycken som låg på positioner där mina armar och händer skulle ligga. När jag rörde mig kunde jag se hur dessa delar rörde sig. Men det var inte min kropp. Om denna kroppen som jag rörde inte var min egen, var var då jag, vem var då jag? Det här var ett existentiellt dilemma för mig under dessa tidiga år.

I det här tillståndet var det svårt att kommunicera med omvärlden, svårt att nå fram till den, svårt att bli nådd av den. Jag såg på den från avstånd, som genom en kikare vänd åt fel håll. Långt, långt därborta rörde sig människor som talade ett språk jag inte förstod, om saker jag inte kunde relatera till.

Den här känslan är det som ligger till grund för Jätten, berättelsen om den autistiske boulespelaren Rikard. Hans kropp är som en tjock svulst som omgärdar honom. Den täpper till hans ena öga och bägge öron. Munnen är ytterst liten. Denna kropp försvårar hans kontakt med omvärlden och förenklar på samma gång hans försjunkande i den egna drömvärlden. Den blir själva sinnebilden för hans sociala störning, hans autism.

Filmen handlar om utanförskap i allmänhet, och de metoder som används för att stå ut med den. Min poäng är att olycka och elände drabbar oss alla, i olika doser och på olika sätt. Men det kan ofta sättas i relation till något annat, till någon som har det värre. Rikard representerar här den som har det värst, den som är lägst ner i hierarkierna enligt de flesta måttstockar. Och fantasins obändliga kraft är det som räddar honom” – Johannes Nyholm


Min pappa Toni Erdmann

Min pappa Toni Erdmann
Sista föreställningen!
19.15 tors. 27/10

Läs mer

Årets stora Cannes-snackis!

Winfried bestämmer sig för att tina upp sin frostiga relation med dottern Ines genom att överraska henne med ett spontanbesök. Men Ines har fullt upp med att sy ihop ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är inte något hon prioriterar. Winfried tänker dock inte ge sig utan kamp och infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut som kommer att få oanade följder ...

Perfekt tajming och varm, syrlig humor har gjort Toni Erdmann till en av årets stora filmsnackisar. På filmfestivalen i Cannes möttes den av stående ovationer (inte bara efter utan också under filmen!) och belönades med kritikerpriset.

Skörheten

Skörheten
14.15 & 19.00 tors. 27/10
Textad på svenska

Läs mer

Regi: Ahang Bashi
Med: Ahang Bashi
Sverige 2016
Språk Persiska, Svenska
Textad på Svenska
75 minuter
Dokumentär

Trots att livet verkar vara på topp för filmskaparen Ahang Bashi, faller hon allt oftare och oförklarligt ner i djupa svackor av panik­ångest och depression. Med kameran som verktyg tar hon med tittaren på en svindlande resa in i ångestens värld, en värld kantad av djupaste mörker men också av humor och hopp. Med en hudnära själv­biografisk precision får vi följa med från psykakuten och grupp­terapin till de mest förtroliga samtalen, från de kvävande stunderna av total panik till de varmaste kärleksfulla gesterna. Och inte minst tillbaka i tiden, när en liten flickas flykt till Sverige satte djupa spår som ingen velat prata om.

Skörheten är en högst aktuell berättelse om att leva med och försöka förstå sin psykiska ohälsa. Samtidigt är det en nära och ömsint familjeskildring, om anhörigas upplevelser och om vad som sker i en familj när tunga ämnen göms undan. Den psykologiska aspekten av migration och flykt skildras inifrån, över flera decennier, och visar på ett mångbottnat sätt hur människor agerar olika för att hantera sina känslor och livskriser. Ahang Bashi gestaltar sin personliga berättelse i bilder och bjuder på en filmupplevelse som på samma gång är poetisk, opretentiös, varm, mänsklig, modig och upplyftande.

 

Dagen efter denna

Dagen efter denna
Premiär 28 oktober
19.15 fre. 28/10
19.15 lör. 29/10
14.15 & 19.15 tis. 1/11
19.00 ons. 2/11
14.15 & 19.15 fre. 4/11
14.00 & 19.15 tis. 8/11
14.00 & 19.00 tors. 10/11
Biljetter

Läs mer

Originaltitel: L'avenir
Regi: Mia Hansen-Løve
Frankrike/Tyskland 2016
I rollerna: Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka m.fl.

Filosofiläraren Nathalie (Isabelle Huppert) lever ett lugnt och stabilt liv i Paris, med två vuxna barn och gift sedan 25 år. När hennes man en dag lämnar henne för en annan kvinna, och hennes sjuka mamma blir allt sämre, tar sig hennes liv en kraftig vändning. Kan den ofrivilliga ensamheten omvandlas till en ny trygghet när Nathalie söker sig till en ung före detta elev för att leva ut sin idealistiska ungdoms drömmar? Mia Hansen-Løve vann med filmen 2016 års Silverbjörn för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin.

 

United States of Love

United States of Love
Premiär 29 oktober
19.00 lör. 29/10
19.15 sön. 30/10
14.15 & 19.00 mån. 31/10
14.15 & 19.15 ons. 2/11
19.00 tors. 3/11
19.15 lör. 5/11
19.15 sön. 6/11
14.15 tors. 10/11
Biljetter

Läs mer
Originaltitel: Zjednoczone Stany Milosci
Polen 2016
104 minunter
Regi: Tomasz Wasilewski
I rollerna: Julia Kijowski, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz m.fl.

Tomasz Wasilewski imponerar med en visuellt storslagen historia

Polen 1990. Det är första året av frihet, men också ett år av ovisshet inför framtiden. Fyra kvinnor beslutar sig för att det är dags för förändring i deras liv, att slåss för sin lycka och uppfylla sina önskningar. Agata är fångad i ett olyckligt äktenskap och söker tillflykt i en annan, omöjlig relation. Renata är en äldre lärare som fascineras av sin granne Marzena, en ensam före detta skönhetsdrottning vars man arbetar i Tyskland. Marzenas syster Iza är rektor och förälskad i en elevs pappa.

Med både kraft och skärpa skildrar Tomasz Wasilewski själslig utarmning och ett totalitärt samhälles sista dödsryckningar.

"Rent generellt så är det kvinnorna som intresserar mig mest i alla mina filmer. Jag tycker de bär på så mycket mystik att jag aldrig tröttnar på att utforska dem. När det gäller den här filmen specifikt så minns jag endast den här tiden sett ur kvinnors ögon. Efter att kommunismen kollapsade så lämnade min far Polen och åkte till New York under några år. Han skulle tjäna pengar och köpa oss en lägenhet i Warsawa. Han kände att det var enda sättet att säkra en bättre framtid för mig och min syster. Och han hade rätt. Så han åkte, precis som maken till en av rollfigurerna i filmen gör. Faktum är att i scenen där de tittar på en video med honom så är det ett av de VHS-band som min far skickade, fast minus porravsnittet då förstås. Det här hände i många familjer, det var många män som lämnade sina familjer. Jag stannade hemma med min mamma och min äldre syster. Det var fullt med kvinnor, min mammas väninnor, min systers väninnor och de utgjorde min omgivning hemma. Så jag minns perioden när jag var som mest formbar genom kvinnors ögon” – Tomasz Wasilewski


 

Ester Blenda

Film och föredrag om Ester Blenda
av och med Anna Hylander
15.00 sön. 30/10
Biljetter

Läs mer

Ester Blenda Nordström (1891–1948) levde sitt liv utan kompromisser med tidens konventioner, hon var en äventyrslysten och rastlös själ som fick betala ett högt pris för sin självständighet.
Orädd reste hon världen över och skildrade Samerna i nordligaste Lappland, Sydamerika,
USA, Asien och Kamtjatka – till Stockholm återvände hon alltid och till sin hemliga kärlek,
Carin.

Det här är berättelsen om den banbrytande journalisten och författaren Ester Blenda
Nordströms spektakulära liv i det tidiga 1900-talet. Hon var först i Sverige med att wallraffa
och hennes flickböcker kom att inspirera Astrid Lindgren.

”Jag fick chansen att öppna Ester Blendas resekoffert – en skattkista med närmre 1000 orörda
fotografier från hela hennes liv och från alla världens hörn. Att göra film om Ester Blenda har varit
en resa in den tidiga feminismen, in i dåtidens journalistik och in i en underbar och rastlös själ.
Ester Blenda ville aldrig ha tråkigt och satt aldrig still. Något skulle hela tiden hände runt henne.
Det har jag tagit fasta på och vill med filmen ge publiken en så levande och kraftfull bild som
möjligt av Ester Blenda. Hon var min älskade mormors moster.”

I samarbete med ABF, PRO kultur, S-kvinnor, Zonta, Journalistförbundet och UN Women

 

Alena

Alena
19.00 sön. 30 oktober
Biljetter

Läs mer

Den 30 oktober presenterar vi tillsammans med Örebro Filmförening "Alenas" regissör Daniel Grado som är på plats, och inleder visningen kl. 19.00 med att tala om sitt filmskapande och filmen generellt (spoilerfritt).

Kl. 20.00 sätter vi sedan igång filmen som förkroppsligar andan under Örebrokompaniets spökvecka, spökstaden

Alena börjar på internatskolan Ekensberg, där hon direkt blir trakasserad av de snobbiga tjejerna i lacrosselaget. Alenas bästa vän, Josefin är dock redo att rycka in, något som kan få ödesdigra konsekvenser för alla…

 

Mr Gaga

Mr Gaga
Premiär 30 oktober
15.15 sön. 30/10
19.00 tis. 1/11
14.15 & 19.15 tors. 3/11
Biljetter

Läs mer

Originaltitel: Mr. Gaga
Israel 2015
Regi: Tomer Heymann
Medverkande: Ohad Naharin
100 minuter
Dokumentär

Trots att det var först som 22-åring Ohad Naharin tog sina första danslektioner har han blivit en av den samtida dansens mest intressanta och hyllade dansare och koreografer. Med över 1200 timmar råmaterial har vännen och filmaren Tomer Heymann mejslat fram ett nyanserat porträtt av Ohad – mannen som skapade ett nytt “dansspråk” kallat Gaga, som kom att rita om hela kartan för den moderna dansen. Hans insatser som konstnärlig ledare för israeliska Batsheva Dance Company fick också danskompaniet att utvecklas till ett av världens främsta.

Mr. Gaga vann Stefan Jarl International Documentary Award på Tempo dokumentärfestival 2016.

 

Höstlovsbio

Höstlovsbio för 20 kr!
Kl. 14.00 tis. 1/11–fre. 4/11
Biljetter

Läs mer

Den lille prinsen
Tis. 1/11 kl. 14.00
Svenskt tal, ingen text
106 minuter

Oscarsnominerade regissören Mark Osborne (Kung Fu Panda) står bakom denna animerade filmversion av Antoine de Saint-Exupérys kultförklarade barnbok Den lille prinsen.

I historiens mittpunkt står en liten flicka, vars ivrigt påhejande mamma förbereder henne inför vuxenvärlden. En dag träffar den lilla flickan oväntat sin excentriske och godhjärtade granne, en pilot som varit med om många stora äventyr, och planerna förändras. Piloten visar flickan en fantastisk ny värld där allt är möjligt, en värld som han själv upptäckte för länge sedan tack vare en liten prins. En magisk och känslofylld resa börjar och det är nu flickan lär sig vad som egentligen är viktigt i livet. Det som betyder mest är kontakten människor emellan och det är endast med hjälp av ett stort och varmt hjärta man kan se saker på rätt sätt, saker som är osynliga för det blotta ögat.

Den lille prinsen talar till alla generationer och har blivit en enorm succé världen över.

Molly Monster och äggmysteriet
Ons. 2/11 kl. 14.00
Svenskt tal, svensk text
Barntillåten
80 minuter

Ett nytt filmäventyr för de minsta med det lyckliga lilla monstret Molly.

Molly Monster bor med sin mamma och pappa och leker som vanligt med sin kompis Edison när mamman plötsligt en dag kläcker ett ägg. Edison blir svartsjuk och tycker att Molly bryr sig alldeles för mycket om ägget. När det är dags för mamma och pappa att åka till Äggön för att kläcka ägget får inte Molly följa med. Hon är för liten!

När de dessutom glömmer Mollys present beger hon sig på egen hand mot Äggön, med sällskap av en högst motvillig Edison.

Ghostbusters
Tors. 3/11 kl. 14.00

Över trettio år efter att originalfilmen tagit världen med storm, är GHOSTBUSTERS tillbaka och redo att fängsla en helt ny generation. Regissören Paul Feig har kombinerat den övernaturliga spänning som gjorde originalet så omtyckt, med en helt ny ensemble bestående av några av världens roligaste skådespelare. Gör dig redo att se dem rädda världen på höstlovet!

Odjuret och hans lärling
Fre. 4/11 kl. 14.00

I odjurens värld Jutengai lever den vilda krigaren Kumatetsu som alla definitivt är rädda för, men ingen riktigt gillar eller respekterar. När odjurens kung bestämmer sig för att avgå, för att istället bli en gud, är Kumatetsu det naturliga valet att ta över då han och den ädla Iôzen är de starkaste odjuren i landet. Men Kumatetsu är så skygg och vresig att han aldrig ens lyckats ha en lärjunge, och innan han kan bevisa att han klarar av det kommer han inte vara ett seriöst val till tronen.

Under ett av sina strövtåg i den mänskliga världen stöter han på föräldralöse Ren på Tokyos gator. Kumatetsu gör honom till sin lärjunge och en osannolik vänskap tar sin början. En vänskap som tar Ren till en värld han aldrig ens vågat drömma om.

Studio Chizus fartfyllda animéäventyr passar alla åldrar och innehåller fullkomligt slående animationer. Vid sidan av spännande martial arts-action påminner den om det allra mest viktiga i livet: vänskap, kärlek och att hitta sig själv och sin egen styrka i livet. Odjuret och hans lärling var Japans näst största biosuccé under hela 2015 och vinnare av Japan Academy Prize för bästa animerade långfilm.

 

 

Följ oss