orebro.se

Två dagar en natt

20 000 Days on Earth

Två dagar, en natt
Tis. 30/9–tors. 2/10 kl. 14.00 & 19.00
Sista dag torsdag 2/10
Salong 1 – bra tillgänglighet

Läs mer

Originaltitel: Deux jours, une nuit
Belgien, Frankrike 2014
Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
I rollerna: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, m.fl.
95 minuter

När Sandra kommer tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning för depression får hon veta att hon inte längre behövs. Kollegorna har fått välja om de vill ha en bonus eller låta henne komma tillbaka. Sandra lyckas förmå ledningen att genomföra en omröstning. Nu har hon två dagar och en natt på sig att övertyga sina arbetskamrater att offra sina bonusar så att hon kan få behålla sitt jobb.

20 000 Days on Earth
Tis. 30/9–tors. 2/10 kl. 14.15 & 19.15
Fre. 3/10–mån. 6/10 kl. 19.15
Tis. 7/9–tors. 9/10 kl. 14.15 & 19.15
Salong 2 – sämre tillgänglighet

Läs mer

Dokumentär
Regi: Jane Pollard & Ian Forsyth
UK 2014
Medverkande: Nick Cave, Kylie Minogue, Ray Winstone, Susie Cave, Arthur Cave, Blixa Bargeld, Kylie Minogue m.fl.

Drama och verklighet förenas under 24 fiktiva timmar i musikern och författaren Nick Caves liv. Med Caves öppenhjärtliga insikter utforskar filmen den konstnärliga processen och hur den kreativa kraften formar oss, och med överraskande öppenhet målas ett dynamiskt och intimt porträtt upp av en av vår tids mest mytomspunna kultikon.

20,000 Days on Earth är bildkonstnärsparet Iain Forsyth och Jane Pollards första långfilmsprojekt. Filmen vann pris för Best World Cinema Directing and Editing på Sundance Film Festival 2014.

Walesa

Wonderland/Wasteland

Walesa
Premiär fre. 3/10 kl. 19.00
Fre. 3/10, sön. 5/10, mån. 6/10 kl. 19.00.
Tis.7/10 & tors. 9/10 kl. 14.00 & 19.00.
Ons. 8/10 kl. 14.00
Salong 1 – bra tillgänglighet

Läs mer

Polen 2013
Originaltitel: Walesa. Czlowiek z nadziei
Regi: Andrzej Wajda
I rollerna: Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Iwona Bieska m.fl.
127 minuter

Wajda visar att gammal är äldst!

Den 87-årige polske mästerregissören har gjort sin bästa film på många år. Walesa, en biopic om den legendariske polske fackföreningsrevolutionären Lech Walesa är ett omistligt tidsdokument, fylld av energi och psykologiskt djup.

Wajda har lyckats göra en stark och gripande film om fackföreningsledaren från Gdansk som riskerade sin familjs liv för rättvisa och frihet. Det är en lika emotionellt rörande som fascinerande film om händelser som blev avgörande för hela det nya och moderna Europas uppbyggnad.

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda betraktas som en av de största regissörerna i modern europeisk film och beskrivs av många som Polens motsvarighet till Sveriges Ingmar Bergman. Han är en stark personinstruktör och historieberättare i intensiva och expressiva bilder. Wajdas motiv hämtas ofta från centraleuropeiska historiska erfarenheter från andra världskriget och från bygget av det moderna Europa.

 

 

 

Wonderland/Wasteland
Lör. 4/10 kl. 18.00
Direktsänd dans från Göteborgsoperan

Läs mer

A's Adventures
Koreografi: Anton Lachky
Musik: W A Mozart, m fl
Dirigent: Max Renne
Scenografi och kostymdesign: Kristin Torp
Ljusdesign: Kyrre Heldal Karlsen
Wasteland
Koreografi: Ina Christel Johannessen
Musik: skriven och framförd av Stray Dogs
Scenografi och kostymdesign: Kristin Torp
Ljusdesign: Kyrre Heldal Karlsen
Beräknad längd: 2 tim 30 min
Biljettpris: 200 kr, ungdom (upp till 26 år) 150 kr

Två koreografer och GöteborgsOperans Danskompani utmanar vår fantasi med två verk som genom sina olikheter kompletterar och balanserar varandra. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till biografer runt om i landet den 4 oktober 18.00.

Koreograf Anton Lachky från Bratislava är en av grundarna till kompaniet Les SlovaKs Dance Collective i Bryssel och driver sedan 2012 sitt eget kompani. I A's Adventures inspireras han av Alice/Anton i Underlandet och i Spegellandet. Tiden och minnet går åt olika håll och schackspelet ritar upp spelplanen. Se det som inte syns i spegeln – ur spegelns perspektiv.

Tillsammans med norska Kristin Torp, scenograf för kvällens båda verk, skapar han ett visuellt, fantastiskt underland fyllt av dans mellan mörka skogar och isberg. Det är fysiskt, musikaliskt och surrealistiskt.

Ina Christel Johannessen, som driver Oslo-baserade kompaniet Zero Visibility Corp, bygger i Wasteland vidare på underlandstemat. I en underbart vacker värld, uppförd som en övergiven industrilokal eller kolgruva, interagerar dansare med scenografi och musik. Verket är inspirerat av den prisbelönta dokumentärfilmen med samma namn, om människor som formar skönhet av skrot på en soptipp i Brasilien.

Belgiska gruppen Stray Dogs spelar live från sitt senaste album Wasteland.

De båda verken skapas direkt för GöteborgsOperans Danskompani och har världspremiär den 20 september. Den 4 oktober livesänder Folkets Hus och Parker föreställningen till biografer över hela landet.

 

Följ oss