orebro.se

En duva satt på en gren och fundewrade på tillvaron

Ida

En duva satt på en gren
och funderade på tillvaron
Filmen är textad på svenska.
Fre. 21/11 kl. 19.15
Lör. 22/11 kl. 19.00
Sön. 23/11 kl. 15.15 & 19.00
Mån. 24/11 kl. 19.00
Tis. 25/11–tors. 27/11 kl. 14.00 & 19.00

Läs mer

 

Sverige 2014
Regi och manus: Roy Andersson
I rollerna: Holger Andersson, Nils Westblom, Charlotta Larsson, Victor Gyllenberg m.fl.
100 min

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
Roy Andersson är tillbaka!

Genom två kantstötta män på säljturné med skämtartiklar får vi inblick i en hisnande tillvaro, i nutid, dåtid, framtid, drömtid och i ospecifierad fantasitid. En mängd människoöden passerar revy och vi blir påminda om både livets storslagenhet och människans sårbarhet.

Om Roy Andersson

Roy Andersson (f. 1943) arbetade som regiassistent åt Bo Widerberg på Ådalen 31 och hann göra några uppmärksammade elevfilmer innan han, vid 27 års ålder, fick sitt stora genombrott med "En kärlekshistoria". Man kan ana det redan i debuten, men det var först i sin andra film "Giliap" som Roy Andersson började utveckla det bildspråk som han har slipat på sedan dess.

Efter att ha gjort en rad egensinniga reklamfilmer, startade Roy Andersson sitt eget produktionsbolag – Studio24. 1991 inledde han Göteborg Filmfestivals stafettfilmsprojekt med kortfilmen "Härlig är jorden" som gav en fingervisning om vad som komma skulle.

År 2000 återvände Roy Andersson till långfilmsformatet med den vackert surrealistiska "Sånger från andra våningen". Filmen blev uttagen till tävlan i Cannes, där den belönades med Juryns specialpris. Den tog sedan även storslam på Guldbaggegalan. Sju år senare kom "Du levande" som också den fick sin premiär på Cannesfestivalen. I höst avslutar han sin trilogi med nya verket "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron".


 

Ida
OBS! Ingen föreställning fre. 21/11. Fel i annonsen.
Lör. 22/11 kl. 19.15
Sön. 23/11 kl. 13.15 & 19.15
Mån. 24/11 kl. 19.15
Tis. 25/11 kl. 14.15
Ons. 26/11–tors. 27/11 kl. 14.15 & 19l.15
Heter du Ida? Visa ditt leg och gå in för 55 kr!

Läs mer

 

Regi: Pawel Pawlikowski
I rollerna: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik m fl.
Polen, 2013
80 min
Från 15 år

Efter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget, växer Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting och Anna lär känna Wanda, en frigjord intellektuell som arbetar som domare och i hemlighet försöker utplåna smärtsamma minnen med hjälp av sprit och sex. Mångfaldigt prisbelönat, oerhört välspelat drama med utsökt foto.

 

The Double


The Double
Autistvänlig visning kl. 19.00 tors. 20/11

Läs mer


 

Originaltitel: The Double
Belgien, UK 2014
Regi: Richard Ayoade
I rollerna: Mia Wasikowska, Jesse Eisenberg, Sally Hawkins m.fl.
93 minuter
100 kr

Simon James är en medioker men vänlig kontorsarbetare som drivs till vansinne när hans dubbelgångare James Simon plötsligt dyker upp på arbetsplatsen och inte bara charmar cheferna utan även Simons kärleksobjekt Hannah (Mia Wasikowska).

Jesse Eisenberg (The Social Network) gör de dubbla rollerna som Simon och James i hyllade The Double som hade världspremiär på Toronto Filmfestival. För regin står Submarine-regissören Richard Ayoade, och filmen bygger på Dostojevskijs roman "Dubbelgångaren".

I samarbete med Autism- och aspergerföreningen i Örebro län. Visningen är öppna för alla, men är anpassad för besökare med autism och asperger. Det innebär att ljudnivån på filmen kommer att vara litet lägre, biosalongen kommer inte att vara helt nersläckt, utan svagt belyst. Alla besökare får också vara beredda på att det kan bli litet prat i salongen, och att vissa kan behöva lämna salongen under visningen.

 

Madama Butterfly
Visas fre. 21/11 kl. 19.00
Mycket få platser kvar.

Läs mer

Regi: Kirsten Harms
Dirigent: Lawrence Renes/Rafael Payare
Musik: Giacomo Puccinis
I rollerna: Asmik Grigorian, Katarina Leoson, Daniel Johansson, Karl-Magnus Fredriksson
Text: Svensk text
Beräknad längd: 2 tim 45 min
Biljettpris: 220 kr, ungdom (upp till 26 år) 165 kr

Madama Butterfly är ett av operavärldens mest populära och spelade verk. Cio-Cio-San försakar sin familj, sin tro och sin kultur för att gifta sig med den amerikanske löjtnanten Pinkerton. Folkets Hus och Parker livesänder Puccinis verk direkt från Kungliga Operan i Stockholm den 21 november 19.00.

Hösten 2014 gör regissören och tidigare chefen for Deutsche Oper i Berlin, Kirsten Harms, en ny uppsättning av Madama Butterfly för Kungliga Operan.

En dramatisk kärlekshistoria som börjar med ett storslaget bröllop där den amerikanske löjtnanten Pinkerton gifter sig med sin älskade Butterfly. Hon i sin tur tror på hans eviga trohet och kärlek, trots att han lämnar henne. Hon är villig att vänta på honom, i evighet. När Pinkerton slutligen återvänder finner han en vilsen kvinna med ett barn, fortfarande kvar på den övergivna plats där de firade sitt bröllop. När han försöker ta med sig barnet, ser han Butterfly ta fram sin fars kniv…

 

 

Hur gör man för att rädda ett folk?

Hur gör man för att rädda ett folk?
Visas lördag. 22 november kl. 16.00. Fri entré.

Läs mer

Filmen visas i samarbete med ABF

Sverige 2014
Manus, regi, filmens berättare: Maja Hagerman
Produktion: Världsålder AB/Maja Hagerman i samproduktion med Filmpool Nord och SVT
Foto, ljud, klippning: Claes Gabrielson
Medverkande: Jeanette Backman, Gunnar Broberg, Karl-Henrik Gustavson, Dora Isaksson, Stefan Mikaelsson, Curt Persson, Katarina Pirak Sikku, Margareta Huuva Stenberg, Sigrid Sagka Stångberg, Anna Sunna, Edit Sunna, Olov T Svonni, Elsa Teilus
59 minuter

Läkaren och professorn Herman Lundborg var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut 1922–1935. I brett upplagda rasundersökningar skulle han ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt som renast, och i vilka trakter befolkningen var uppblandad med andra som enligt rasläran var främlingar, som exempelvis finnar och samer.

Uppdraget må ha varit att ”rädda svenska folket”, men egentligen hade han själv ett livslångt engagemang för en alldeles speciell sak: samerna. Man skulle kunna säga att han var besatt av rasblandning och av sitt stora vetenskapliga projekt i Lappmarken – att kartlägga samernas undergång.

I denna gärning gömmer sig en paradox: Under sina resor dras Lundborg till en kvinna med finsk-samisk bakgrund, och får barn med henne. På Gamla kyrkogården i Uppsala, i Herman Lundborgs ståtliga familjegrav, vilar de alla tillsammans: Herman, barnet och kvinnan han mötte i Norrbotten liksom hustrun och de barn han hade i Uppsala.

I filmen medverkar flera personer som idag söker efter den svenska rasbiologins historia – och några som själva minns den. Vi möter exempelvis konstnärinnan Katarina Pirak Sikku i Jokkmokk och Anna Sunna som tillsammans med sin faster Edit Sunna söker efter spår.

 

Liten skär och alla små brokiga Viktor och Josefine

Liten skär och alla små brokiga
Visas kl. 13.00 sön. 23/11

Läs mer

4–6 år
50 kr
Stina Wirsén
Sverige 2012
35 minuter

Brokig, det vill säga, flerfärgad, mönstrad, plåttrig och rörig, är samlingsnamnet för berättelsen om en liten Skär och alla små Brokiga. Liten Skär och hennes färgstarka kompisar är söta att se på men inte alltid helt lätta att tas med. Filmen handlar om alla barns rätt att vara som de är: Arga, lortiga, glittrande, glada eller melankoliska.

 

Viktor och Josefine
Visas kl. 15.00 sön. 23/11

Läs mer

Sön. 23/11 kl. 15.00
7–10 år
70 kr
Stéphane Aubier, Vincent Patar, Benjamin Renner
Frankrike 2012
81 minuter

Oscarsnominerad! I kloakerna under en värld av stora björnar lever den lilla musen Josefine. Där är björnhat, tanddyrkan och insamling av bebisbjörnars mjölktänder det viktigaste som finns. Men Josefine vägrar tro att björnarna är hennes fiender.

När hon under ett av alla tandjakts-pass möter vrålhungriga björnen Victor är hon nära på att slukas men efter en örfil och godismutor uppstår en osannolik vänskap. Att vara vän med en björn visar sig dock inte vara helt problemfritt. Filmen bygger på böckerna om Victor och Josefine (Ernest et Celestine på franska) av Gabrielle Vincent.

 

 

Följ oss